Sanatatea fizica a copilului este strans legata de sanatatea lui emotionala. Un copil echilibrat, care se simte in siguranta si care are alaturi parinti disponibili emotional care sa il sprijine in procesul de coreglare emotionala, va fi mai sanatos si va depasi mult mai usor episoadele, firesti, de boala fizica pe care el le va traversa.
De asemenea copilul invata prin imitatie comportamente si atitudini, astfel ca un parinte care simte anxietate in relatie cu problemele de sanatate si procedurile medicale, va regasi in copilul sau aceeasi anxietate si ii va fi dificil sa gestioneze simultan, propriile emotii negative si cele ale copilului.
„Frica de doctor” sau ” frica de injectie” poate fi diminuata sau eliminata complet, daca parintele si medicul fac echipa in a crea un mediu cat mai prietenos si sigur pentru copil.
Ce putem face sa ajutam copilul inaintea unui consult sau a unei proceduri medicale:
- Ii asiguram predictibilitate – ii explicam ce urmeaza, cu ceva timp inainte astfel incat sa diminuam frica de necunoscut si sa ii dam timp sa proceseze informatia.
- Il asiguram ca ii vom fi alaturi pe tot parcursul consultului si il vom asculta.
- Ii oferim, cu sinceritate, explicatii in ceea ce priveste utilitatea procedurii medicale ( la nivelul sau de intelegere). Ne putem folosi de joc simbolic, desene animate, povesti.
- Nu il amenintam ca daca nu respecta o regula merge la doctor si nu il amenintam ca daca nu este cuminte la doctor se intampla ceva rau.
- Ii facilitam un joc simbolic in care el sa isi asume rolul medicului si sa repete explicatiile pe care le a primit, oferindu i sansa, la nivel inconstient, sa isi domine propria frica.
- Ii permitem sa ia cu el jucaria preferata pe care o si imputernicim cu capacitatea de a ii da curaj
- Ii oferim recompense, daca a respectat indicatiile medicului, in special afective ( il laudam persoanelor de autoritate din viata lui)
- Facem tot posibilul sa ne controlam propria anxietate.
- Evitam sa mergem la doctor cand este flamand sau obosit si nu il intrerupem in timpul jocului preferat pentru vizita medicala.
- Ii zambim cu caldura si ii vorbim pe un ton calm, cald si firesc.
Vizitele la medic fac parte din viata noastra si modul in care este gestionata aceasta relatie a copilului cu boala, doctorul si procedurile medicale, va marca, in mod pozitiv sau negativ, intreaga viata de adult a copilului de astazi.
Ps. Doina Brasoveanu
Psihoterapeut integrativ
Clinica de pediatrie MAC MAC Medical
- 0755 622 733
- Str. Mircea cel Bătrân, nr. 145, Constanța
- Program: Luni – Duminică: 07:00 – 22:00
- contact@macmacmedical.ro